Till sidans topp

Sidansvarig: Utbildningsenheten
Sidan uppdaterades: 2019-03-12 10:54

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Reell kompetens - bedömning och validering - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Reell kompetens - bedömning och validering

Göteborgs universitet arbetar med att utveckla processer för bedömning och validering av reell kompetens. Detta i nära samarbete med Universitets- och högskolerådet (UHR) och övriga lärosäten i landet.

Göteborgs universitet strävar efter att vara ett lärosäte där utbildning är tillgänglig för alla studenter. Målet är att studentsammansättningen ska spegla det omgivande samhället och att vi ska vara ett inkluderande, öppet och tillgängligt universitet för alla oavsett bakgrund.

Målet med utvecklingsarbetet är att utveckla metoder och en fungerande process för bedömning av reell kompetens och på så sätt nå ut till nya studentgrupper och möta deras behov, vilket i sin tur breddar rekryteringen.

Vad innebär bedömning av reell kompetens?

Bedömning av reell kompetens är en strukturerad kartläggning av den sökandes kompetenser med relevans för den sökta utbildningen. Det kan vara kompetens från exempelvis arbetslivet, föreningsliv eller andra livserfarenheter som kan motsvara delar av en utbildning eller ge behörighet till en utbildning. 

Vid antagning till en utbildning bedöms den sökandes förkunskaper. Vid en bedömning av reell kompetens ingår allt lärande och alla kompetenser hos den sökande. Kompetenser kan vara:

  • formella - inom utbildningssystem, betyg, hp
  • icke-formella - organiserat men utanför skolväsendet; personalutbildning, kompetensutveckling, arbetsmarknadsutbildning
  • informella - på annat sätt; genom arbete, fritid, föreningsliv

Den som söker och vill bli antagen till en kurs eller ett program vid universitetet kan ansöka om att få sina kompetenser prövade, så kallad bedömning av reell kompetens.

Ansök om bedömning av reell kompetens i samband med antagning

Bedömning av reell kompetens vid tillgodoräknande

En student som är antagen och registrerad kan också ansöka om bedömning av reell kompetens för att få tillgodoräknat sig tidigare studier. På så sätt kan en pågående utbildning kortas och man behöver inte studera det man redan har kunskap om.

Vad innebär validering?

Validering handlar om att ge erkännande åt en individs tidigare lärande och kompetenser även i de fall där dokumentation saknas eller meriterna inte är tillräckliga för en bedömning. Det kan gälla sökande som till exempel saknar examensbevis på grund av flykt från hemlandet eller har arbetat länge inom ett yrke, men saknar formell dokumentation.

Valideringsprocessen innebär en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation samt ett erkännande av kunskaper och kompetens en person besitter oberoende av hur de förvärvats. Tillvägagångssättet kan skilja sig från fall till fall då bedömningen är individuell, men en validering kan innebära exempelvis intervjuer med sakkunniga, teoretiska eller praktiska tester eller inlämningsuppgifter. Validering kan utgöra en del utav en bedömning av reell kompetens.

 

Valideringsnätverk Väst

Valideringsnätverk Väst är ett nätverk som inventerar och utvecklar metoder för bedömning av reell kompetens. I nätverket har styrdokument och manualer utarbetats för hur man kan arbeta med bedömning av reell kompetens på lärosäten samt hur erkännande av formell utländsk akademisk utbildning kan gå till. Syftet är att arbetet med bedömning av reell kompetens blir transparent och rättssäkert både för individen och för andra myndigheter och aktörer. Parallellt med utvecklandet av metoder prövas också metoderna i bedömning av reell kompetens på lärosätena.

Valideringsnätverk Väst består av Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst, Jönköping University, Validering väst och Västra Götalandsregionen.

Kontakta oss

Kontakta universitetets samordnare för validering om du har frågor om universitetets arbete med bedömning och validering av reell kompetens.

Samordnare
Pernilla Hultberg

Läs mer om validering

Uppdrag av regeringen

Regeringen har beslutat att ge Universitets- och högskolerådet (UHR) ett uppdrag med syfte att skapa en långsiktigt hållbar struktur för universitets och högskolors bedömning av reell kompetens.

Universitet och högskolors bedömning av reell kompetens ska stärkas (extern webbplats)

Universitets- och högskolerådet (UHR)

UHR ska främja breddad rekrytering till högskolan, stimulera intresset till högskoleutbildning, motverka diskriminering utifrån alla diskrimineringsgrunder samt främja lika rättigheter och möjligheter inom högre utbildning.

Valideringsdelegationen

Valideringsdelegationen 2015-2019 har i uppdrag av regeringen att följa, stödja och driva på ett samordnat utvecklingsarbete inom valideringsområdet. 

Valideringsdelegationen 2015-2019 (extern webbplats)

Sidansvarig: Utbildningsenheten|Sidan uppdaterades: 2019-03-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?