Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2018-08-23 14:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Historik och högtider - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Historik, högtider och Nobelpris

Historien om Göteborgs universitet

Vasaparken historiskt fotoI dag är Göteborgs universitet ett stort universitet med bredd och mångfald i internationell klass. Men universitetets historia är inte en utan snarare ett tiotal olika historier.

Läs historien om hur flera högskolor blev ett universitet

Akademiska högtider

Doktorspromovering på universitetetUniversitetets högtider står både för tradition och förnyelse. Genom att de funnits länge skapar de kontinuitet och gemenskap inom Göteborgs universitet. Men högtiderna är inte bara tillbakablickande. De visar samtidigt på den förnyelse av kunskapen som både nya doktorer och nya professorer representerar.

Läs om universitetets högtider

Nobelpris

Arvid CarlssonArvid Carlsson fick nobelpriset i medicin 2000 för sina upptäckter rörande signalöverföring i nervsystemet.

I början av 1950-talet visade han att dopamin är en signalsubstans i hjärnan, inte enbart en kemisk föregångare till noradrenalin. Han fann också att brist på dopamin i hjärnan kunde ge upphov till stela och tröga muskelrörelser, något som liknade symtomen vid Parkinsons sjukdom.

Arvid Carlsson avled 2018 i en ålder av 95 år

Läs mer om Arvid Carlsson, nobelpristagare i medicin.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-08-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?