Till sidans topp

Sidansvarig: Området för infrastrukturstöd
Sidan uppdaterades: 2018-05-30 15:30

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Strategiska lokalprojekt - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vi bygger för universitetets och stadens framtid

Vi bygger för allas framtid

Det är 25 år sedan universitetet byggde nytt i större omfattning och många av lokalerna planerades på 1980-talet, före digitalisering och internationalisering. Flera av universitetets lokaler är betydligt äldre än så. Nu behövs lokaler som är bättre anpassade för dagens situation.

Sedan några år tillbaka pågår planering för stora byggprojekt inom universitetet. Verksamheten har formulerat behov av modernare lokaler, behov som mynnar ut i större om- och tillbyggnader. Flera av projekten befinner sig i tidiga skeden eller förstudier och handlar om nya lokaler inom de flesta fakulteterna.

Sammanlagt planeras över 100 000 kvadratmeter nybyggnad, till ett projektvärde av mellan 5–8 miljarder kronor, under de närmaste fem till åtta åren. Nuvarande kostnad för lokaler ligger kring 10 procent av universitetets omslutning, cirka 650 miljoner kronor per år.

– Vi bygger för framtidens studenter och medarbetare. En hållbar och inspirerande arbetsmiljö är viktig för att möta de förväntningar som finns på universitetet, och den ökade internationell konkurrensen. Studenter och medarbetare behöver moderna rum för lärande, fler studieplatser, bättre forskningsmiljöer, utbildningslokaler för ny pedagogik, mötesplatser som attraherar och trivsamma arbetsplatser, säger rektor Eva Wiberg.

– Genom att samla verksamheter och förtäta kan vi fördjupa samverkan över institutionsgränser och mellan fakulteter. På så vis ökar förutsättningarna för en rörlighet som ökar vi-känslan bland studenter och medarbetare och stärker universitetets identitet.

Att bygga nytt i centrala Göteborg är dyrt. I varje projekt prövas om det är möjligt att nå kostnadsneutralitet genom ett mindre antal, men betydligt mer effektiva nya kvadratmetrar. Utgångspunkten är att en nybyggnad inte ska bli dyrare än befintliga lokaler.

Göteborgs universitet bygger inte och äger inte sina lokaler. De flesta lokaler byggs och ägs av det statliga bolaget Akademiska Hus, men även Higab, Västfastigheter och fler fastighetsägare hyr ut till universitetet

Kontaktinformation

Sara Sandbacka, kommunikatör

Sidansvarig: Området för infrastrukturstöd|Sidan uppdaterades: 2018-05-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?