Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän

De tar tåget till utbytesstudierna - Göteborgs universitet Till startsida

De tar tåget till utbytesstudierna

Nyhet: 2019-09-11

Felicia och Nils är två av 29 studenter som sökt Göteborgs universitets nya satsning Erasmus Grant for Train Travel. Bidraget på två tusen kronor går till studenter som väljer tåget istället för flyget till utbytesstudierna i Europa.

– Jag hade bestämt redan innan att jag skulle ta tåget för att resa mer hållbart och inte belasta klimatet, sen fick jag höra att det fanns bidrag. För tvåtusen kronor blir min resa gratis, säger Nils Elofsson som ska studera sociologi och statsvetenskap i Slovenien fram till årsskiftet.

Ville till Östeuropa

Han läser Europaprogrammet vid Göteborgs universitet och ska göra en utbytestermin vid universitetet i Ljubljana.
– Jag har alltid vetat att jag vill göra utbyte, och jag var sugen på att åka till Östeuropa. Prag var mitt förstahandsval, men det fick jag inte. Istället blev det Ljubljana i Slovenien, men jag är inte besviken, det känns spännande. Det är inte så många från GU som åkt dit.

Terminen börjar första oktober. Han har bokat en tågresa som ska ta fem dagar, och stannar i olika tyska städer på vägen.
– Jag har länge varit sugen på att tågluffa. Nu är jag supertaggad, jag vill åka redan idag, säger han.

Kommunikation i Spanien

En student som redan är på plats för sina utbytesstudier är Felicia Sundblad. Hon har varit i Santiago de Compostela i Spanien i en dryg vecka. Felicia ska läsa kurser i kommunikation, på spanska.
– Jag tror att det kommer gå bra, jag har pluggat spanska vid Göteborgs universitet och min pojkvän bor här i Santiago de Compostela. Men det är klart att det inte är samma sak att prata spanska med honom som att skriva akademiska texter, säger hon.

Resan tog två veckor

Hon har tagit tåget till Santiago de Compostela tidigare. När hon denna gång åkte ner bestämde hon sig för att göra en tvåveckors-resa för att se lite av Europa. Hon stannade i Berlin, Prag, Strasbourg och Barcelona.
– Det känns bättre att ta tåget istället för flyget när det finns möjlighet. Och det gick väldigt bra. Man får en lite annan uppfattning av avstånd när man tar tåget, man ser saker på vägen och förstår att världen är större än man tänker sig jämfört med om man bara sitter på ett plan, säger hon.

Trots lite dramatik när tåget krockade med en bil mellan Tyskland och Tjeckien, där dock ingen blev skadad, gick resan lätt.
– Det går tåg väldigt ofta på de större turerna, det gör inget om man missar en anslutning. Det finns bra information, i Tyskland kommer tågen på sekunden och i Frankrike är det jättebra standard på vagnarna. Ironiskt nog var det i Sverige som vi hade försening, säger Felicia.

Erasmus Grant for Train Travel

Erasmus Grant for Train Travel är ett resebidrag som ges på försök för höstterminen 2019. Erasmus-medel är avsatta för trettio studenter, som får tvåtusen kronor var för att välja tåget istället för flyget till utbytet i Europa. Studenter inom nästan alla fakulteter har sökt bidraget, och de åker till länder på både långt och kort avstånd från Sverige, till exempel Slovenien, Österrike, Skottland Tyskland, Holland och Danmark.

Johan Ahlgren vid International Centre på Göteborgs universitet har varit med vid tillkomsten av resebidraget.
– Studenterna föregick oss. Det var en student på Naturvetenskapliga fakulteten som sökte bidrag från GUs klimatfond, men det visade sig vara enbart för inresande studenter. Därför inrättade vi den här utlysningen för utresande studenter. Flera av de större svenska universiteten erbjuder liknande bidrag för utresande Erasmus-studenter. Stenen är redan i rullning, studenterna vill ta tåget för miljöns skull, säger han.

Den 1 september var sista dagen för att söka och inom kort kommer besked om vilka studenter som fått resebidraget.

AV:

Artikeln publicerades först på: studentportal.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27