Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Apropå artiklar i media om djurförsök på hundar

[2019-01-21] De senaste dagarna har det uppmärksammats i media att Göteborgs universitet testar tandimplantat på hundar. Vi förstår att detta väcker känslor. Dessa djurförsök används bara där det idag inte finns några alternativ. Den kunskap som forskningen ger kan hjälpa människor att kunna tugga och tala.

• Skulptur återfunnen - nära att skrotas

[2019-01-22] Den skulptur som försvann från Handelshögskolan i slutet av året har återfunnits och lämnats tillbaka, men det var ren tur att den inte hamnade på soptippen.

• Film och samtal på Akademin Valand under Göteborgs Film Festival

[2019-01-22] Under Göteborgs Film Festival kommer studenter på Akademin Valand visa film och arrangera samtal och seminarier i skolans gallerier och Bio Valand. Alla programpunkter är gratis och inget festivalpass behövs.

• Kvinnor ökar i vikt när kraven på jobbet är höga

[2019-01-22] Höga krav på jobbet tycks vara en grogrund för viktuppgång hos kvinnor, oavsett om de har akademisk utbildning eller inte. Det framgår av en studie på drygt 3 800 svenskar.

• 30 procent färre dödsfall i prostatacancer vid PSA-screening

[2019-01-21] Dödsfallen i prostatacancer minskar med cirka 30 procent vid PSA-screening, visar forskning baserad på uppgifter om 20 000 män som följts under drygt två decennier. Männens första uppmätta PSA-värde visade sig ha stor betydelse för att förutse framtida cancerrisk.

• Viktigt att medvetet hantera känslor i rättssammanhang

[2019-01-18] Det är viktigt att inse att anställda inom rättsväsendet, exempelvis åklagare och domare, påverkas av sina känslor i arbetet. Genom att tala öppet om det får man bättre möjligheter till reflektion och att hantera känslorna på ett medvetet och professionellt sätt. Det visar ny forskning från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som nyligen publicerades i boken Professional emotions in court - A sociological perspective, av Stina Bergman Blix och Åsa Wettergren.

• Högre doser tillfört oxytocin minskar inte kejsarsnitten

[2019-01-17] Långdragen förlossning ger ökad risk för kejsarsnitt, även hos kvinnor som får det värkstimulerande läkemedlet oxytocin. Andelen kejsarsnitt hos förstföderskor minskar inte heller om den tillförda dosen dubbleras, visar en avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

• Samarbete på distans behöver underlättas

[2019-01-17] Med den nya digitala tekniken möts vi mer och mer på distans men också av hållbarhetsaspekter inför arbetsplatser distansmöten för att slippa resa till varandra. Hur kan vi via teknikens hjälp samarbeta bättre fast vi inte ser varandra? Ny forskning ska göra det lättare att koordinera samarbete på en delad teknisk arbetsyta.

• Tystnadskultur kring manlig sexhandel

[2019-01-14] Heterosexuell sexhandel väcker starka känslor och är föremål för samhällsinsatser. Den manliga sexhandeln däremot är dold och får lite utrymme inom socialt och polisiärt arbete. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Upptäckt ifrågasätter modeller av cellytans organisation

[2019-01-14] Kroppens cellytor är som planeter - släta när man ser dem på håll men kuperade när man närmar sig. I en studie publicerad i Communications Biology beskrivs hittills okända konsekvenser av att data från cellytor normalt tolkas som om de inte hade någon topografi.

• Norska flyktingar förändrade den svenska flyktingpolitiken

[2019-01-14] En ny avhandling visar hur den svenska flyktingpolitiken successivt förändrades under andra världskriget. Den gick från att präglas av en stor restriktivitet i början av kriget, då ett stort antal norrmän och tyska desertörer avvisades och i många fall fördes till tyska koncentrationsläger eller norska läger, till att bli ett villkorslöst mottagande under de sista krigsåren.

• Så kan styrmedel användas för att hantera de globala miljöproblemen

[2019-01-11] Globala miljöproblem kan hanteras med hjälp av styrmedel som koldioxidskatter, bygg- och tekniknormer och stöd till ny teknik, men frågan är komplex och flera miljöproblem måste adresseras samtidigt för att nå optimal effekt. Därför krävs också att olika forskningsområden samarbetar för att hitta lösningar. Detta framgår av en artikel publicerad i tidskriften Nature Sustainability.