Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Verksamhetens villkor begränsar barns inflytande i förskolan

[2020-05-25] Barns inflytande är ett centralt mål i förskolan. Men i praktiken underordnas det konkurrerande mål i läroplanen och andra behov i verksamheten. Det visar en ny avhandling som efterlyser en fördjupad diskussion om vad barns inflytande betyder.

• Patienter som väntat i operationskö dog i förtid

[2020-05-25] Tidigt insatt kirurgi förbättrade både resultat och överlevnad hos patienter med den neurologiska sjukdomen hydrocefalus, medan dödligheten var högre hos dem som tvingats vänta, visar en avhandling vid Göteborgs universitet. Resultaten sätter press på arbetet med att hålla operationsköerna korta.

• Ny studie undersöker hur äldre påverkas av coronakrisen

[2020-05-22] Under coronakrisen har det skett en kraftig ökning av e-handeln. Även personer över 65 år handlar mer mat och andra varor via nätet i dag än före pandemin. Forskare vid Göteborgs universitet inleder nu en studie för att undersöka hur konsumtionsvanorna förändrats hos äldre under den här perioden.

• Kvinnor har lägre risk för hjärt-kärlsjukdom än män

[2020-05-22] Kvinnor har lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och att dö av det än män i samma ålder, oavsett var i världen de lever. Det framgår av en studie som omfattar drygt 160 000 män och kvinnor i 27 länder. Forskare vid Göteborgs universitet är nu med och presenterar resultaten.

• Rekordstor restaurering av ålgräs vid Koster

[2020-05-20] I sommar görs den största återplantering av ålgräs som någonsin genomförts i Sverige och Norden när 64 000 skott planteras ut i Kosterhavet. Restaureringsmetoderna som används är framtagna i Per Moksnes forskningsgrupp Zorro, på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

• Lär dig laga mat med alger, en av framtidens råvaror

[2020-05-20] Nu bjuder stjärnkocken Louise Johansson, tillsammans med bland annat forskare vid Göteborgs universitet, in alla matintresserade att delta i en timslång cookalong på Instagram. På receptet står fisksoppa med blåstång och rörhinna.

• Island och Latinamerika i fokus för Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2020

[2020-05-19] Humanistiska fakultetsstyrelsen har beslutat att utse cand. mag. Kristinn Jóhannesson och universitetsbibliotekarie Anna Svensson till Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2020.

• Kulturvårdare rekonstruerar Södra Råda kyrka

[2020-05-19] Den medeltida timmerkyrkan i Södra Råda, ett kulturarv som förstördes i en anlagd brand 2001, rekonstrueras nu i samarbete med Göteborgs universitet. Kyrkobyggnaden byggs upp till sitt ursprungliga skick, som den såg ut på 1310-talet. I dagarna färdigställs kyrkans taklag med hjälp av hantverksvetenskaplig forskning.

• Universeum får 50 miljoner i donation av Kreftingstiftelsen

[2020-05-19] Forskning om allergi och astma blir en ny inriktning på vetenskapscentret Universeum i Göteborg. Satsningen sker med stöd av industriföretaget VBG Groups huvudägare, Kreftingstiftelsen, och i samarbete med Krefting Research Cetre på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

• Ny nordisk forskningsöversikt om sexuella trakasserier i arbetslivet

[2020-05-18] Sexuella trakasserier i arbetslivet är ett stort samhällsproblem i Norden. Det visade inte minst de många metoo-uppropen under hösten 2017. En ny rapport, "Sexuellt trakasserad på jobbet - en nordisk forskningsöversikt", redogör för aktuell kunskap och identifierar behov av vidare forskning.

• Odling med enkla medel

[2020-05-18] Gillar du att odla? Sitter du i karantän, vill undvika att trängas med andra på plantskolan, eller bara föredrar att använda sådant som du redan har hemma? Vi bad växtforskaren Tina Westerlund om tips på enkla saker som du kan odla utan att behöva ge dig iväg någonstans:

• Dencik och Atkinson nya hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten

[2020-05-18] Den ene spelar ofta skurk. Den andre förespråkar en radikal syn på bildpedagogikens roll i skolan och samhället. Årets hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet är skådespelaren David Dencik och Dennis Atkinson, professor i bildpedagogik.