Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Ökat välbefinnande hos äldre trots pandemin

[2020-07-08] I början av covid-pandemin ökade välbefinnandet hos svenskar mellan 65 och 71 år, jämfört med föregående fem år. Och de som undvek sociala kontakter mådde bättre än de som inte gjorde det. Det visar en ny studie från AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet.

• Tre GU-forskare får VR-medel till coronaforskning

[2020-07-07] Annika Rosengren, Per Sunnerhagen och Agnes Wold har av Vetenskapsrådet beviljats projektbidrag för forskning om coronavirus och covid-19.

• Sexuella övergrepp via nätet lika allvarliga som "IRL"

[2020-07-07] Det som sker utanför nätet beskrivs ofta som IRL, in real life, vilket kan leda till uppfattningen att allt som sker på internet är mindre verkligt. För barn som utsätts för sexualbrott via internet är dock både traumat och konsekvenserna högst verkliga. Det visar en ny licentiatavhandling från Göteborgs universitet.

• Riskmoment när IVA-patienter transporteras på sjukhus

[2020-07-06] Teknik och utrustning som inte funkar - det är den enskilt vanligaste riskfaktorn när sängliggande intensivvårdspatienter förflyttas inom ett sjukhus. Transporterna är ett välkänt riskmoment, som studerats i en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Prestigefyllt hållbarhetspris lyfter biologisk mångfald

[2020-07-03] WIN WIN Gothenburg Sustainability Award 2020 går till FNs expertpanel för biologisk mångfald, IPBES. "Fantastiskt roligt", säger Marie Stenseke, som är prorektor på Handelshögskolan, men också en av två ordförande för IPBES vetenskapliga ledningsgrupp.

• Utökad statlig satsning på forskning och tillämpning av precisionsmedicin

[2020-07-02] Vinnova satsar ytterligare 36 miljoner kronor på den nationella kraftsamlingen Genomic Medicine Sweden, ett positivt besked för GMC Väst och övriga regionala centrum i landet. Syftet är att bidra till fortsatt införande av precisionsmedicin i vården och att främja nya forsknings- och innovationssamarbeten mellan akademi, näringsliv och vård.

• Nya data bekräftar att afroamerikanska fångar delvis ersatte slavarbetare i USA

[2020-06-29] Den stora överrepresentationen av afroamerikaner i amerikanska fängelser kan spåras tillbaka till tiden efter slaveriets avskaffande. Genom att använda nya data från fängelseregister och historiska folkräkningar bekräftar forskning från Göteborgs universitet att det omfattande fängslandet i USA började, åtminstone delvis, till följd av brist på arbetskraft vilket ledde till att afroamerikanska fångars arbete användes för att ersätta slavarbete.

• Olof Johansson Stenman i regeringens referensgrupp om corona och ekonomin

[2020-06-29] Med anledning av coronavirusets utbrott och konsekvenserna för ekonomin har regeringen bildat en referensgrupp med forskare inom nationalekonomi. Gruppen kommer att vara rådgivande till finansministern och hålla regelbundna möten under till en början 2020.

• Pessimism och oro i 2010-talets sista SOM-undersökning

[2020-06-25] Fler svenskar tyckte att Sverige var på väg åt fel håll, oron inför framtiden ökade och brottslighet klättrade på dagordningen. Få oroade sig för pandemier, arbetslöshet eller ekonomisk kris. Detta visar analyserna av 2010-talets sista SOM-undersökning, som nu presenteras i forskarantologin Regntunga skyar.

• Olof Palme - ännu mer uppskattad efter sin död

[2020-06-24] Som ledare för Socialdemokraterna 1969-1986 hör Olof Palme till de topp-tio mest populära svenska partiledarna under de senaste fyrtio åren. Men han var inte mer populär än sitt parti. Det blev han först efter sin död 1986. En färsk rapport från Valforskningsprogrammet visar att sympatierna för den bortgångne Olof Palme ökade i alla sociala och politiska läger efter mordet, men mest påtagligt bland hans motståndare längst ut till höger.

• Förluster av skog gynnar vissa arter medan andra förlorar

[2020-06-24] Det sker långtgående effekter på den globala biologiska mångfalden när skogsytor försvinner i allt högre takt. Det visar en ny internationell studie, där forskare från Göteborgs universitet deltar.

• Poddtips: IBS-experten Magnus Simrén gästar Akademiliv

[2020-06-24] Uppemot tio procent av den vuxna befolkningen har IBS, Irritable Bowel Syndrome, i varierande svårighetsgrad. Professor Magnus Simrén bedriver IBS-forskning ur många olika perspektiv, och berättar om sjukdomen och de framsteg forskningen gör i podcasten Akademiliv.