Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Fritidsbåtar orsakar negativa effekter på kustmiljön

[2019-10-15] Havsmiljöinstitutets nya rapport visar att fritidsbåtar ger upphov till flera typer av negativa effekter på kustmiljön.

• Syrgas i tryckkammare ger lindring efter strålbehandling

[2019-10-15] Syrgasbehandling i tryckkammare kan lindra självskattade symptom och biverkningar efter strålbehandling mot cancer i bäckenregionen, visar en studie. Efter 30-40 pass i kammaren upplevde många att både blödningar, läckage och smärtor dämpats.

• Sociala medier-användningen äger rum både on- och offline

[2019-10-15] Sociala medier har förändrat hur människor kommunicerar med varandra men användandet är varken statiskt eller knutet till en specifik plattform. Nya funktioner på plattformarna, förändrade livsvillkor och förmåga att vara både on- och offline samtidigt är några av de omständigheter som påverkar vårt användande. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

• "Deras forskning har inspirerat en hel generation av unga utvecklingsekonomer" - positiv respons på årets Ekonomipris

[2019-10-14] Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år Abhijit Banerjee, MIT, Esther Duflo, MIT och Michael Kremer, Harvard University. Ett mycket bra val, tycker forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

• "Förhoppningsvis innebär priset att fredsprocessen får mer legitimitet och konkretiseras"

[2019-10-11] Han har kallats för Afrikas Obama. Nu när även Etiopens premiärminister Abiy Ahmed Ali får Nobels fredspris ökar likheterna mellan de båda ledarna än mer. - Som etiopier och afrikan är jag glad. Abiy Ahmed tog ett djärvt initiativ för att lösa en konflikt mellan två länder som pågått i nära 20 år, säger Bizusew Ashagrie, doktorand i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

• Handke - "den sista litterära popstjärnan"

[2019-10-11] 2019 års Nobelpris i litteratur går till österrikaren Peter Handke. - Handke är ett slags galjonsfigur för en hel generation, säger litteraturvetaren Irina Hron.

• Litteraturvetare om Tokarczuk: "Studenterna älskade boken"

[2019-10-10] 2018 års Nobelpris i litteratur går till polska Olga Tokarczuk och 2019 års pris går till österrikaren Peter Handke. Litteraturvetaren Therese Svensson har läst Tokarczuks mest tillgängliga bok med sina studenter - som älskade den.

• Socialtjänsten har blivit en allt större hyresvärd

[2019-10-10] Antalet bostadslösa i Sverige är ungefär dubbelt så många som för 15 år sedan. En ny studie från Göteborgs universitet visar att socialtjänsten i allt fler kommuner har varit tvungen utöka sitt arbete med boendeinsatser.

• "Mycket energi med en liten enhet"

[2019-10-09] Årets nobelpris i kemi går till de tre forskarna John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatterier. - Priset belyser nyttan av grundläggande forskning inom elektrokemi för utveckling av produkter som vi använder i vardagen, säger Zareen Abbas, docent i oorganisk kemi vid Göteborgs universitet.

• Mats Malm "förtjust" inför Nobelpristagarna

[2019-10-09] På torsdagen är det dags att tillkännage årets Nobelpristagare i litteratur - och även förra årets, eftersom priset ställdes in då. Denna gång är det GU-professorn Mats Malm som läser upp namnen.

• "Hjälper oss förstå hur universum har utvecklats"

[2019-10-08] Nobelpriset i fysik år 2019 tilldelas tre forskare för bidrag till förståelsen för universums utveckling och för jordens plats i universum.

• Miljoner till konstnärlig forskning

[2019-10-08] Två forskare på Akademin Valand vid Göteborgs universitet har beviljats sammanlagt 8,8 miljoner i bidrag av Vetenskapsrådet för konstnärlig forskning. Jeuno Kim, universitetslektor i fri konst, har tilldelats medel för ett projekt om den animerade bildens betydelse och Tyrone Martinsson, professor i fotografi, för sitt projekt om nya verktyg för att visualisera klimatförändringar.