Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Livslång ohälsa efter exponering för kemiska vapen

[2019-06-25] Personer som exponerats för kemiska stridsmedel får ofta kroniska skador på exempelvis lungor, hud och ögon, men de drabbas också av depression, ångest och självmordstankar. Det framgår av forskning på överlevare från gasattacken mot kurdiska Halabja i Irak 1988.

• Språkbarriärer kan hindra föräldrars delaktighet i neonatalvården

[2019-06-24] Ett varmt leende och en omsorgsfull hand på axeln är inte nog för att överbrygga de språkbarriärer som kan uppstå mellan föräldrar och vårdpersonal inom neonatalvården när föräldrarna inte behärskar svenska språket. I en avhandling lyfts frågor om när och hur tolkhjälp bör anlitas.

• Handelshögskolestudenten Anna Forkman är årets Sten-Olof Palm-stipendiat

[2019-06-20] Årets Sten-Olof Palm-stipendiat är Anna Forkman från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet som får ett års praktik på Swedish-American Chamber of Commerce i Washington D.C. samt 240 000 kr för att täcka boende och uppehälle under perioden. Stipendiet delas ut av Göteborgs Köpmannaförbund.

• Ny test förbättrar diagnostiken av äggstockscancer

[2019-06-20] Majoriteten av de kvinnor som opereras på misstanke om äggstockscancer visar sig vara helt friska eller ha godartade äggstocksförändringar. Nu har svenska forskare utvecklat en metod som ger bättre träffsäkerhet i diagnoserna.

• Ny bok visar olika sidor av det växande området ekokritik

[2019-06-20] Inom ekokritik studeras hur människor i till exempel texter och filmer samspelar med det icke-mänskliga, som djur, växter, hav och sand. Nu kommer en ny antologi om ekokritik där fem medarbetare vid Göteborgs universitet har skrivit varsitt kapitel.

• Arbetet med ny byggnad för Konstnärliga fakulteten fortsätter

[2019-06-20] Utvecklingen av universitetsområdet Näckrosen mellan Korsvägen och Götaplatsen har tagit ytterligare ett steg mot visionen att skapa en mötesplats för humaniora, konst och kultur. Göteborgs universitet har beslutat att gå vidare i processen med att samla Konstnärliga fakulteten vid Näckrosen.

• Arbetet med ny byggnad för Konstnärliga fakulteten fortsätter

• Långvarig hetta drabbar barn på förskolor

[2019-06-19] Värmeböljan sommaren 2018 förde inte bara med sig skogsbränder utan innebar också problem för gamla och unga. Nu visar nya studier från Göteborgs universitet att hetta begränsar förskolebarns utelekar eftersom många gårdar inte kan ge tillräckligt med skugga.

• SOM-undersökningen 2018: Klimatfrågan vinnare i dystopiernas kamp

[2019-06-19] Går det att säga att det ena globala hotet är värre än det andra? Med hjälp av senaste SOM-undersökningen ställs två av samtidens viktigaste frågor ¿ klimathot och antibiotikaresistens ¿ mot varandra i en dystopiernas kamp: ¿ En dystopi är en framtida mardrömsvärld. Svenskars oro för en dystopisk framtid har vi mätt genom att fråga om orosmoln inför framtiden och samhällsproblem idag. Allt fler svenskar lyfter klimatfrågan som en av samtidens viktigaste frågor, och det gör klimatfrågan till vinnare i dystopiernas kamp, säger forskaren Björn Rönnerstrand.

• Tonårsföräldrar positiva till ökat föräldrastöd

[2019-06-19] Tonårstiden är den mest intensiva utvecklingsperioden efter spädbarnstiden och föräldrar till tonåringar är lika angelägna om att få stöd i sitt föräldraskap under denna period som när barnen är små. Det visar en studie gjord vid Göteborgs universitet.

• Nyutnämnda hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin

[2019-06-19] Gunilla Backman, Carl Bennet och Denis Mukwege har utsetts till hedersdoktorer på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

• En ny kraft för optiska pincetter upptäckt

[2019-06-18] När man studerar biologiska celler med optisk pincett är ett stort problem den skada som verktyget orsakar cellen. Giovanni Volpe, forskare vid Göteborgs universitet, har upptäckt en ny typ av kraft som rejält minskar den optiska pincettens ljusanvändning - och förbättrar experiment på alla typer av celler och partiklar.