Kamerans fotografiska blick i förskolan: Att om-rikta blicken.

Föreläsning

Lena O Magnussons föreläsning utgår från avhandlingen Treåringar, kameror och förskola - en serie diffraktiva rörelser. Utifrån den kommer hon att diskutera och presentera resultat från studien och ett antal förutsättningar för den. Studien handlar om förskola, kameror och treåringar och därmed också om fotografi som estetisk uttrycksform.

Frågorna som studien intresserat sig för har uppstått och växt fram delvis som en konsekvens av Magnussons mångåriga erfarenhet som förskollärare, men också som del av hennes intresse för bildpedagogik och visuell kulturteori. Vad händer om treåringar i förskolan får använda digitalkameror? Vilka fotografier tar barnen? Vad berättar deras fotografiska handlingar om förskolan, om den pedagogiska praktiken och om att vara barn?

Under presentationen kommer Magnusson dels att beskriva hur hon ser på de kapaciteter och möjligheter som barnen erbjuder förskolan när de blir kameraanvändare, och dels att visa några av barnens fotografier som ingår i studien. Hon kommer också att beröra frågor som handlar om seende, etik, estetik, demokrati, fotografisk röst och om makten att re-turnera och om-rikta blicken.

Lena O Magnusson, fil dr i Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap, disputerade i oktober vid HDK - Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs Universitet. Hon undervisar också i bildpedagogik och didaktik vid högskolan i Gävle och hon är sedan tidigare förskollärare samt ateljépedagog. Hon har arbetat i den svenska förskolan i över 25 år. Hennes särskilda intressen riktar sig mot forskning om och med yngre barn och deras relation till konst, kultur, skapandeprocesser, kunskapsbildning, etik, demokrati, estetisk och lärande. Genom arbetet med avhandlingen har också ett vidare vetenskapsteoretiskt intresse i relation till dessa ämnen växt fram hos henne.

Språk: svenska

Föreläsare: Lena O Magnusson