Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

I SVT Opinions satsning #partirösten får varje riksdagsparti svara på frågor om ideologisk grund. Hör partisekreterare Acko Ankarberg Johansson om Kristdemokraterna. Foto: Moa Blomgren/SVT #partirösten Kristdemokraterna

[2018-02-19] Spela I SVT Opinions satsning #partirösten får varje riksdagsparti svara på frågor om ideologisk grund. Hör partisekreterare Acko Ankarberg Johansson om Kristdemokraterna.

[SVT]

"Skolverket behöver öppna upp för dialog"

[2018-02-19] SLUTREPLIK | SVENSKA SKOLAN Vi förstår att Skolverket inte delar bilden vi beskriver - att det finns elever i grundskolan som från början är dömda att inte kunna uppfylla kunskapskraven.

[Svenska Dagbladet]

Japanska studenter besökte unga i Östra Göteborg

[2018-02-19] Kom hit för att lära och få inspiration". Hallå där, John-Gilbert Larsson som arbetar med ungas inflytande i östra Göteborg. Ni fick fint besök förra veckan av japanska studenter. Hur kommer det sig?

[Vårt Göteborg]

Viktigt våga presentera obekväma forskningsresultat

[2018-02-19] SLUTREPLIK DN DEBATT 11/2. När opinionsstormar drar fram är det inte forskarsamh...

[Dagens Nyheter - Login]

Vårdsamordnare på vårdcentraler ger snabbare återhämtning vid depression

[2018-02-19] Tidigare tillbaka till arbetet och snabbare tillfrisknande för patienter med depression - det är resultatet av den vårdsamordnarfunktion på vårdcentralen som forskare vid Sahlgrenska akademin utvecklat tillsammans med Västra Götalandsregionens

[Expertsvar]

Här syns klassamhället

[2018-02-19] Svensk politik håller på att bli en Följa John-lek. Partierna tävlar om att överträffa varandra i satsningar på hårdare tag och fler poliser. Socialdemokraterna behöver göra något radikalt som oppositionspartierna inte kan eller vill följa.

[Värmlands Folkblad]

Ove Rytter - en kroppsbyggare i styrelserummet

[2018-02-19] Så snart Ove Rytter lärde sig skriva antog han utmaningen i berättandet. Livet igenom har han sedan dess författat svensk träningshistoria, parallellt med sin egen framgångssaga.

[Body]

VTI utreder överflyttningen av gods

[2018-02-19] Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, ser nu i ett projekt över vad som krävs för att flytta över gods från väg till sjö och järnväg.

[Sjöfartstidningen]

Ny rapport: Otryggheten ökar i Sverige

[2018-02-19] Otryggheten i arbetslivet har vuxit kraftigt sedan 1990-talet. Tillfälliga anställningar har ökat med hela 60 procent och utgör idag en sjättedel av alla anställda. Det är framförallt för människor i arbetarklassen som otryggheten ökat.

[Tanalys]

Sjukvårdspersonal bör erbjudas vaccination mot mässling anser även kommitté

[2018-02-19] All hälso- och sjukvårdspersonal som saknar immunitet bör erbjudas vaccination mot mässling. Det rekommenderar den skandinaviska verifikationskommittén mot bakgrund av WHO:s mål om att eliminera sjukdomen.

[Folkhälsomyndigheten]

Kraftig ökning av tillfälliga jobb - städare en extra utsatt grupp

[2018-02-19] De tillfälliga anställningarna har ökat med 60 procent i Sverige sedan 1990-talet. Nu är en sjättedel tillfälligt anställda och ökningen är störst bland arbetare. Det visar en ny rapport från tankesmedjan Katalys.

[Fastighetsfolket]

Du visar bara din okunskap, Daniel Nordström

[2018-02-19] Min uppfattning och förhoppning är att Daniel Nordström är ganska ensam om sin missuppfattning om opinionsundersökningar i Sverige, skriver undersökningskonsulten Åke Wissing i en replik till Daniel Nordström.

[Medievärlden]

Pär Holmgren med i rådet för klimatsmart konsumtion

[2018-02-19] Länsförsäkringars Pär Holmgren har utsetts till en av ledamöterna i ett rådgivande organ till Konsumentverkets arbete med forumet för miljösmart konsumtion.

[Sak & Liv]

Attendo AB (publ) - Valberedningens förslag compartment årsstämman 2018

[2018-02-19] Valberedningen för Attendo AB (publ) föreslår omval av styrelseledamöterna Ulf Lundahl, Catarina Fagerholm, Tobias Lönnevall, Anssi Soila och Anitra Steen. Valberedningen föreslår att Ulf Lundahl väljs compartment styrelseordförande.

[Tanalys]

Överflyttning av gods för att uppnå miljömål?

[2018-02-19] För att nå de miljö- och klimatmål som Sverige satt upp till 2030 föreslås att en större andel gods transporteras på miljövänligare sätt än med dagens vägtransporter.

[Expertsvar]

Oklart om sanering och kostnaderna

[2018-02-19] Länsstyrelsen tror att utsläppen av stora mängder plast i Stenungsund inte längre pågår i samma omfattning. Men frågan om det behövs sanering och vem som i så fall får ta ansvar återstår.

[ETC Göteborg]

På strokeavdelningen är hälften hyrsjuksköterskor - till sommaren ska de bort

[2018-02-19] Neurologi- och strokeavdelningen är en av de avdelningar på Östersunds sjukhus som genom åren varit mest beroende av hyrsjuksköterskor. Regionfullmäktige beslutade förra veckan att om tre månader träder stoppet för hyrsjuksköterskor i kraft.

[Länstidningen Östersund Premium]

Medeltida kyrkoarkitektur synliggjord

[2018-02-18] Kyrkoarkitektur från 1100-talet lyfts nu fram i nya studier från Göteborgs universitet. Genom att datera virket i taken och undersöka fem kyrkor i Västergötland har den tidigmedeltida arkitekturen blivit synlig.

[Svensk Historia]

Vilka är förstågångsväljarna?

[2018-02-18] Val Så här är de som röstar för första gången 2018, kl. 11:36 I höst ska 90 413 stockholmare rösta för första gången. En grupp som har låga kunskaper, stort intresse för politk men inte för politiker.

[Lokaltidningen Mitt i]

Antarktisexpedition utforskar unik havsbotten

[2018-02-18] Snart lämnar forskningsfartyget R/V James Clark Ross Falklandsöarna med destination Antarktis. Ombord finns den svenske marinbiologen Thomas Dahlgren från Göteborgs Universitet.

[Svenska Dagbladet]

De otrogna väljarnas betydelse

[2018-02-18] De svenska väljarna har blivit allt mer benägna att byta parti mellan valen. Det är faktiskt den mest genomgripande förändringen av vårt väljarbeteende som ägt rumt de senaste 60 åren, i alla fall enligt valforskarna vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio P1]

Många självmord bland äldre - ändå brister vården

[2018-02-18] Depression och självmord är betydligt vanligare bland äldre än bland yngre. Trots det saknar hälften av landstingen specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa.

[SVT Nyheter]

6 myter om förkylningen som du förmodligen inte visste om

[2018-02-18] Så du har, efter att i veckor sicksackat längst gatorna i hemstaden likt en amerikansk fotbollsspelare på väg mot endzone i all sin hast för att göra den avgörande touchdownen, dragit på dig en förkylning.

[Nyheter24]

Åse Holmberg har Tele2 i blodet - nu börjar nästa kapitel

[2018-02-18] Karriärsöndag Mitt i Com Hem-affären firar kommunikationsdirektören Åse Holmberg 10 år på Tele2. För Resumé berättar hon om de starka banden till arbetsgivaren - och hur det är att leva med ovissheten som kommer med fusionen.

[Resumé]

De gör animerad film på lovet

[2018-02-17] Foto: Anne Engström Ida Brask, Joline Brask, Grace Kanyasit, kursledaren Erik Löfdahl, Frida Westergaard med mamma Sofia Westergaard, Sebastian Drugge, Petronella Drugge,

[Borås Tidning]

Bokförläggaren Gui Minhais öde har rötter i kulturrevolution...

[2018-02-17] Han fördes bort i Thailand och har nu framträtt tre gånger inför kinesiska medie...

[Dagens Nyheter - Login]

Hon fick träffa drottningen: "Det var jättekul men ganska nervöst"

[2018-02-17] Maria Davidsson var en av åtta som fick träffa drottningen Maria Davidsson från Jönköping fick åka till slottet och ta emot ett av åtta stipendier ur stiftelsen Drottning Silvias Jubileumsfond.

[Jönköpings-Posten]

Svenska filmer prisades på världens främsta kortfilmsfestival

[2018-02-17] Skuggdjur" och "Min börda" tog hem tre priser på Clermont-Ferrands filmfestival. När Clermont-Ferrands filmfestival avslutades och priserna delades ut belönades två svenska kortfilmer med totalt tre priser i den internationella sektionen.

[Filmtopp]

En känslosam resa för Rocky

[2018-02-17] Den före detta marinkårssoldaten återvände till Vietnam Rocky Schmit har levt med skuld och mardrömmar sedan sin tid som amerikansk marinkårssoldat i Vietnam. Återbesöket blev med andra ord väldigt känslosamt.

[Skövde Nyheter]

Efter #metoo: Förändra juristutbildningen

[2018-02-17] Efter metoo-uppropen i höstas, om sexuella trakasserier och övergrepp, höjs röster om förändrad juristutbildning. Juristernas egna metoo-upprop #medvilkenrätt samlade nästan 6000 underskrifter.

[Sveriges Radio Göteborg]

När världen var förtrollad

[2018-02-17] Ja, föreställningsvärlden såg lite annorlunda ut i det förmoderna Bohuslän. Jakten på häxor, eller troll och trollkonor, pågick framför allt under 1500- till och med 1600-talet runt om i Europa.

[Strömstads Tidning]

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

[2018-02-17] Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen.

[Fiskejournalen]

Så många röstade i landstingsvalet

[2018-02-17] Högt valdeltagande i länet. Valdeltagandet i det senaste landstingsvalet i Halland var 85 procent. Det är högst bland alla landsting. Lägst valdeltagande hade skåningarna, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

[24 Emmaboda]

"Hjälp oss hjälpa dig"

[2018-02-17] Lyssna "Hallå där tredje statsmakten!

[Upsala Nya Tidning]

Förbud mot omorganisation

[2018-02-17] LEDARE Erik Helmersson, ledarskribent i Dagens Nyheter, skrev i höstas att vi har en närmast religiös övertro på omorganisationer. Detta är ett av samhällets stora problem. " Vi ser det gång på gång.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Greenpeace om pelletsutsläppen: "Oacceptabelt"

[2018-02-16] SVT Nyheter Väst kunde i onsdags berätta om stora utsläpp av plastpellets från industrier i Bohuslän. Miljöorganisationen Greenpeace reagerar nu på utsläppen.

[SVT Nyheter Väst]

Max tillbaka med Rocka sockorna-låt

[2018-02-16] 1 Snart är Max Ökvist, 10, från Altersbruk tillbaka med en ny musikvideo. Denna gång med en egenkomponerad, professionellt producerad Rocka sockornalåt.

[Piteå-Tidningen]

Statsvetare: Ingen sida kommer få egen majoritet

[2018-02-16] Den stillastående opinionen i Sifos februarimätning gör det alltmer tydligt att ingen sida kommer att få egen majoritet i valet, om det inte händer något väldigt dramatiskt.

[Omni]

Den spanska kliniken Santiago de Compostela går med i basement största prospektiva studien någonsin avseende ärftlig risk att utveckla bukspottkörtelcancer

[2018-02-16] Internationell validering genom samarbete mellan ledande cancercentra i Europa och USA är en viktig del av Immunovias utvecklings- och kommersialiseringsstrategi för portföljen av IMMray -test.

[Tanalys]

Kanal för visselblåsare? Nej tack, svarar Malmö stad

[2018-02-16] Visselblåsare sätter karriären på spel när de avslöjar skandaler. Malmö stad stä...

[Sydsvenskan Premium]

Frankrike inför högre koldioxidskatt med Sverige som förebild

[2018-02-16] Den svenska koldioxidskatten anses allmänt ha varit framgångsrik för att få ner våra koldioxidutsläpp. När nu Frankrike, världens femte största ekonomi, väljer samma recept hoppas många att fler länder ska följa efter.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

GP/Sifo: Nu är Alliansen större även utan KD

[2018-02-16] Rörligheten är låg bland väljarna och det är jämnt mellan blocken i årets andra GP/Sifo-undersökning. Trots det är nu alliansen marginellt större än de rödgröna - även om KD skulle åka ur.

[Göteborgs-Posten]

Tillfälliga anställningar ökar

[2018-02-16] Bland de allt vanligare tillfälliga anställningarna är det tim- eller behovsanställningen som ökat allra mest. Och över 80 procent av de behovsanställda tillhör arbetarklassen. Det visar en ny rapport från den fackliga tankesmedjan Katalys.

[Kommunalarbetaren]

Minnesord: Hans-Ingvar Johnsson, fd chefredaktör för DN

[2018-02-16] Förre chefredaktören vid Dagens Nyheter Hans-Ingvar Johnsson, Stockholm, har avl...

[Dagens Nyheter - Login]

Mer stöd för genterapi vid svår form av sjukdomen spinal muskelatrofi / 16 FEB 2018

[2018-02-16] Genterapin Spinraza har effekt även vid den näst svåraste formen av muskelsjukdomen spinal muskelatrofi, enligt en studie i New England Journal of Medicine.

[Läkartidningen]

Får dela på 100 000

[2018-02-16] Stipendiet är sammanlagt på 100 000 kronor, ett av de största av sitt slag i Sverige. Om stipendiaterna Sofia Olsson Sofia Olsson är född 1987 och uppvuxen i Kaxholmen, norr om Huskvarna.

[Värnamo.nu]

Spansk klinik går med i Immunovias studie PanFAM-1 för ärftlig bukspottkörtelcancer

[2018-02-16] Immunovia meddelar att det spanska universitetssjukhuset i Santiago de Compostela går med i PanFAM-1, en multicenter prospektiv valideringsstudie för tidig diagnos av personer med hög risk av...

[VA Finans]

Ett oväntat partnerskap

[2018-02-16] Först förslag till skärpt flyktingpolitik. Nu talar danska S också om regeringssamverkan med Dansk Folkeparti.

[Fokus]

Tomas Karlsson: Önsketänkande att klimatfrågan når utanför bubblan

[2018-02-16] Annons Tidningen Journalisten skriver om hur stort medialt utrymme som klimatfrågan kommer att få under valåret.

[Länstidningen Södertälje]

Studenter gör upp i glittrig Mello-tävling

[2018-02-16] I kväll gör åtta bidrag skrivna av studenter vid Malmö musikhögskola upp om två åtråvärda finalplatser. Det handlar om SMASK, Sveriges musikakademikers sång kåntest, en schlagertävling mellan Sveriges musikhögskolor.

[Lundagård]

Finns det killar som inte vill ligga?

[2018-02-16] Hon vill ligga, men inte han. Med sin långfilmsdebut Hjärtat vill Fanni Metelius bredda bilden av kärleksrelationer. - Alltså, ska vi typ prata om det här eller? - Vad är det vi ska prata om?

[Nöjesguiden]

Förslag om "mellanmålslag" för lägre advokatkostnader - ska inte överstiga tvistefrågan

[2018-02-16] Det saknas en "mellanmålslag", säger advokat Claes Lood i senaste avsnittet av Veckans Juridik och får medhåll av övriga gäster i programmet.

[Dagens Juridik]

Alzheimersforskare från Karlstad prisas

[2018-02-16] Erik Portelius från Karlstad forskar om Alzheimers sjukdom på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Som ung forskare under 40 år prisas han nu. - Det är en jättestor ära att få ta emot ett sådant prois.

[Sveriges Radio Värmland]

Ingen enkel sanning bakom svensk OS-succé

[2018-02-16] Framgång smittar, hävdas det. Expertisen är dock inte så säker på att de svenska OS-framgångarna i Sydkorea har med varandra att göra. - Det är nog ganska marginellt, säger Magnus Lindwall, professor i idrottspsykologi.

[Svenska Dagbladet]

Nominera till Pam Fredmans pris 2018

[2018-02-16] Pam Fredmans pris delas ut för första gången i år, 2018. Priset ska gå till lärare och forskare vid Göteborgs universitet som gjort värdefulla insatser inom social hållbarhet och det livslånga lärandet.

[Medarbetarportalen]

Elisabeth Lindberg: Lobbying räddar välfärdsföretagen

[2018-02-16] Majoriteten av befolkningen är emot vinster i välfärden. Men vinstförespråkarna har haft små skäl att oroa sig. Med skrämselpropaganda, lobbying och egna kvalitetsmätningar säkrar man sin överlevnad, skriver Arbetets ledarskribent.

[Arbetet]

Ny Branch Manager på Dachser Sweden

[2018-02-16] Carl-Johan Westas (42) är ny Branch Manager European Logistics på Dachser Sweden ABs Göteborgskontor. Carl-Johan Westas har 22 års erfarenhet inom transportbranschen, bland annat från DHL och Bring.

[Industritorget]

Lördagens lunchmusik bjuder på rutinerad duo och ungt dragspel

[2018-02-16] På lördag öppnas dörrarna återigen till Lidköpings Folkets Hus foajé för en timmas fri lunchmusik. Den här lördagen är det duon Boman Hald med makarna Anna Boman Hald och Björn Hald som inleder.

[Lidköpingsnytt]

Hon står bakom unikt arkiv för queer rörlig bild

[2018-02-16] Konstnären Anna Linder lanserar ett nytt arkiv för queer rörlig bild. "Jag kände att det fanns ett tomrum att fylla här och att tiden var mogen, och att jag var rätt person att ta tag i det", säger hon.

[Fria Tidningen]

Ny stadsdirektör på plats i maj

[2018-02-16] Beslut på onsdag - politikerna står bakom Johan Fritz Johan Fritz väntas bli Jönköpings nästa stadsdirektör. Beslut tas nästa vecka och om allt går enligt planerna tillträder han i maj.

[Jönköpings-Posten Plus]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://externarelationer.adm.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/GU_i_Media/
Utskriftsdatum: 2018-02-19