Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-08-20 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Innovation och nyttiggörande - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Innovation och nyttiggörande

Vid Göteborgs universitet arbetar vi med innovation och nyttiggörande ur ett brett perspektiv. Med innovation menar vi sätt att skapa värde - oavsett om forskningen leder fram till nya arbetssätt, metoder, processer, tjänster eller produkter. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss med frågor kring möjliga samarbeten.

Göteborgs universitet driver en aktiv utveckling av nyttiggörande av forskning på tre sätt.

  • Stöd till enskilda forskare eller forskargrupper
 att omsätta forskningsresultat till nya tjänster, produkter, processer eller modeller.
  • Stöd till kompletta akademiska miljöer, där forskning och utbildning utvecklas genom samverkan och innovation.
  • Genom forskning, utbildning och utvecklingsprojekt inom fältet innovation och samverkan. 

Forsknings- och innovationskontoret

Forsknings- och innovationskontoret ger stöd inom forskningsfinansiering, nyttiggörande av forskning och samarbeten med andra samhällsaktörer. Hit vänder sig såväl enskilda forskare som större forskningsprojekt och miljöer. Genom att de olika specialistfunktionerna arbetar strategiskt och integrerat stöttar verksamheten utvecklingen av kompletta akademiska miljöer.

Mer information om Forsknings- och innovationskontoret

Institutet för innovation och samhällsförändring


Institutet är ett universitetsövergripande centrum som har uppdraget att driva, koordinera och stimulera akademiskt nyttiggörande på vetenskaplig grund. Här sker mycket av utvecklingsarbetet, bland annat inom Knowledge Management-projektet och Patentinformationsprogrammet, båda i nära samarbete med verksamhetsstödet vid Forsknings- och innovationskontoret.

Mer information om institutet för innovation och samhällsförändring


GU Ventures

Göteborgs universitets holdingbolag GU Ventures har med god framgång sedan 1995 haft uppdraget att finansiera, utveckla och avyttra nya företag baserade på forskningsresultat och annan akademisk spetskompetens från Göteborgs universitet.

Mer information om GU Ventures

Institutet för innovation och entreprenörskap

Institutet för innovation och entreprenörskap (IIE) bedriver forskning och utbildning inom ämnesområdet innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar. Samverkan sker inom både forskning och utbildning. Exempel på detta är forskningssamarbeten med näringslivet, casestudier och företagsbesök inom utbildningen, samt rådgivning till beslutsfattare på nationell såväl som EU-nivå.

Mer information om institutet för innovation och entreprenörskap  

Några innovationer från Göteborgs universitet

Kolera kan stoppas med svenskt vaccin

I drygt 35 år har professor Jan Holmgren bedrivit forskning om kolera. För femton år sedan lyckades hans forskargrupp utveckla världens första effektiva och drickbara koleravaccin, Dukoral.

Läs mer om koleravaccinet
 

Titanskruven ger många ett värdigare liv

Titanskruven har fått mycket stor användning i svensk och internationell tandvård. Ytterligare utveckling har medfört att osseointegrering utnyttjas vid förankring av vissa hörapparater och av proteser.

Läs mer om titanskruven

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2018-08-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?