• Nya framsteg i medicinering av muskelsjukdom hos barn

[2018-02-15] Genterapiläkemedlet Spinraza ger avsevärda förbättringar även vid den näst svåraste formen av muskelsjukdomen spinal muskelatrofi, där barnen insjuknar vid 6 till 18 månaders ålder. Det visar en studie publicerad i New England Journal of Medicine (NEJM).

• Ny bok vill vidga begreppet radikalisering

[2018-02-13] Ensamvargar som utför terrordåd, en genomgång av hur islamistgruppen Boko Haram kunde växa fram i Nigeria och olika strategier för avradikalisering. En ny antologi samlar aktuell forskning om radikalisering i både politiska och religiösa miljöer.

• Anhörigassistans behöver inte hota ett självständigt liv, enligt ny studie

[2018-02-12] Att ha en familjemedlem som personlig assistent kan ge funktionshindrade personer stödet de behöver för att leva ett mer självständigt liv. Men det finns risk för inlåsningar i familjen och att välja en familjemedlem som sin assistent möts av negativa attityder i samhället. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet, där användare av personlig assistans själva kommer till tals.

• Ny upptäckt ger hopp om att skydda prematura barn från blindhet

[2018-02-09] Nu väcks hopp om ett nytt sätt att skydda extremt tidigt födda barn från den synhotande ögonsjukdomen ROP. En studie från Sahlgrenska akademin, publicerad i JAMA Ophthalmology, påvisar ett tydligt samband mellan ROP och låga nivåer av fettsyran arakidonsyra i barnens blod.

• Vartannat läkarintyg för sjukskrivning håller inte måttet

[2018-02-06] Ungefär hälften av läkarintygen för sjukskrivning är bristfälliga, visar forskning vid Sahlgrenska akademin. Sämst kvalitet håller intygen vid så kallad symptomdiagnos, där själva sjukdomen inte identifierats.