Till sidans topp

Sidansvarig: Karin Lidberg
Sidan uppdaterades: 2020-02-19 16:41

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Vanliga frågor (FAQ) - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vanliga frågor (FAQ)

Vad betyder alumn?
Vem är alumn på Göteborgs universitet?
Varför har Göteborgs universitet alumnverksamhet?

Frågor om Göteborgs universitets alumnsystem:
Varför ska jag anmäla mig i alumnsystemet?
Hur anmäler jag mig i alumnsystemet?
Finns det flera olika alumnsystem på Göteborgs universitet?
Hur ska jag bete mig om jag har skyddad identitet?
Varför kan jag inte logga in med mitt lösenord?
Jag har glömt mitt lösenord. Vad gör jag?
Hur ändrar jag min e-post?
Varför kan jag inte hitta uppgifter om mina kurskamrater?
Varför kan jag inte lägga in mitt postnummer?


Vad betyder alumn?
Alumn kallas du som tidigare har studerat vid ett universitet. Ordet kommer av latinets "alumnus" som betyder lärjunge eller skyddsling. Ursprunget är latinets "alere" som betyder nära, uppföda eller fostra. Ordet finns belagt i svenska språket sedan 1835. Ibland används engelskans "alumni" även i svenskan, men det är egentligen latinets maskulina pluralform ("alumnae" feminina pluralform).

Enligt Svenska språknämnden bör sammansättningar skapas utifrån grundformen "alumn", till exempel alumndatabas och alumnträff. Svenska Akademin rekommenderar könsneutral böjning som alumn, alumnen och alumner, vilket också Göteborgs universitet förordar.


Vem är alumn på Göteborgs universitet?
I de allra flesta fall räknas du som alumn vid Göteborgs universitet* när du har tagit examen på grund- eller forskarnivå, eller har tagit 60 hp i ett ämne. Osäker? Kontakta centrala alumnkoordinatorn.
*Med Göteborgs universitet menas alla högskolor som genom åren införlivats i Göteborgs universitet.


Varför har Göteborgs universitet alumnverksamhet?

Göteborgs universitet vill gärna veta vad studierna leder till för yrke och arbetsplats,  utveckla program, kurser och uppdragsutbildningar genom alumnernas erfarenheter från yrkeslivet och förbättra arbetslivkontakterna som kan leda till praktikplatser, examensarbeten eller forskningssamarbete.
Och du får möjlighet att hålla kontakt med oss på Göteborgs universitetet med möjlighet att prenumerera på e-nyhetsbrev och bli inbjuden till alumn- och studentträffar och föreläsningar med mera.

Det är kostnadsfritt att vara med i alumnnätverket.

Många universitet och högskolor har någon form av alumnverksamhet för att kunna skapa och stärka relationen med sina tidigare studenter för ömsesidigt utbyte. Alumnerna ses som viktiga ambassadörer för lärosätet och för den fortsatta utvecklingen. Därmed är verksamheten en viktig del i högskolans samverkansuppgift - den så kallade tredje uppgiften.


Varför ska jag anmäla mig i Göteborgs universitets alumnsystem?
Om du vill vara med i Göteborgs universitets alumnnätverk är anmälan en förutsättning för att vi ska kunna kontakta dig, enligt de preferenser du har angett som prenumeration på e-nyhetsbrev, inbjudningar till föreläsningar, alumnträffar med mera. Nyhetsbrev och inbjudningar skickas enbart ut elektroniskt via e-post..


Hur anmäler jag mig i Göteborgs universitets alumnsystem?
Du fyller i din e-postadress och får en verifieringslänk till din e-post. När du klickar på länken kommer du till din alumnsida i webbläsaren, och kan fylla i eller ändra dina uppgifter vid behov som: kontaktuppgifter, prenumerationer, yrke och arbetsplats.

Under anmälningsprocessen måste du enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) kryssa i att du samtycker till att vi behandlar dina personuppgifter.

I det nya alumnsystemet behövs inget användarnamn eller lösenord, utan du skriver bara in din e-postadress igen och får en ny verifieringslänk, så fort du behöver ändra dina uppgifter.


Finns det flera olika alumnsystem på Göteborgs universitet?
Nej, det finns bara ett universitetsgemensamt alumnsystem med möjlighet för fakulteterna, institutionerna och programmen att skapa inloggningsrutor från sina egna lokala alumnwebbsidor. Därför kan du få olika webbadresser av dina kontakter med universitetet. Du kan alltid logga in i alumndatabasen via de centrala alumnsidorna på www.gu.se/alumn.


Hur ska jag bete mig om jag har skyddad identitet?
Göteborgs universitet är en myndighet och lyder under offentlighetsprincipen. Därmed är innehållet i alumndatabasen INTE sekretessbelagt. Om du har skyddad identitet bör du alltid vara försiktig med dina kontaktuppgifter och vi rekommenderar därför att du inte registrerar dig. Om du ändå vill vara med i alumnnätverket och få utskick behöver du kontakta oss så att vi kan ta bort sekretessmarkeringen som följer med dina uppgifter när de hämtas från Ladok.


Jag har glömt mitt lösenord. Vad gör jag?
I det nya alumnsystemet behövs inte något användarnamn eller lösenord. Du skriver bara in din e-postadress igen och får en ny verifieringslänk till din alumnsida, så fort du behöver logga in och ändra dina uppgifter.
I övrigt se frågan: "Hur anmäler jag mig till Göteborgs universitets alumnsystem?" ovan.


Hur ändrar jag min e-post?
Gå till https://alumn.gu.se/ och fyll i din nya e-postadress. Verifiera din e-postadress genom att klicka på länken som gått till din mejlkorg. OBS! Om du inte har fått mejlet med verifieringslänk inom ett par minuter, kontrollera din skräppost-mapp.

När du klickar på länken få du upp en sida där du skriver in namn och personnummer, för en säker identifiering. När det är klart får du ytterligare ett e-brev och då är din e-postadress uppdaterad.
Om du vill uppdatera någon annan uppgift kan du klicka på länken i det e-brevet. Genom att följa instruktionerna kommer du till din profilsida, där du kan se och uppdatera alla dina uppgifter.

Nästa gång du vill ändra på något kommer du direkt till profilsidan när din e-postadress är verifierad. Det är bara första gången det måste göras i flera steg.


Varför kan jag inte hitta uppgifter om mina kurskamrater?
I och med att Göteborgs universitet har bytt alumnsystem, så har vi lämnat portallösningen. Det innebär att du som alumn inte längre kan se andra alumners uppgifter i alumnsystemet. Det har visat sig att ni alumner inte längre nätverkar i alumnsystemet, utan verkar ha flyttat över det till sociala medier t ex Linkedin där Göteborgs universitet har en stor alumngrupp. Till Linkedin.


Varför kan jag inte lägga in mitt postnummer?
Systemet är enligt standarden inställt på Sveriges femsiffriga postnummer. Se till att du först har ställt in rätt land i rullistan, innan du ändrar postnummer. Då byts nämligen även standarden för postnumret. Fungerar det fortfarande inte, eller sparas inte dina uppdaterade uppgifter ordentligt, kontakta alumnadministratören.

 

 

 

 

Kontaktinformation

Karin Lidberg

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Erik Dahlbergsgatan 11 B

Telefon:
+46 (0) 31-786 6903

Sidansvarig: Karin Lidberg|Sidan uppdaterades: 2020-02-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?