LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare, visstidsanställning 6-12månader

Den nya institutionen för marina vetenskaper är en tvärvetenskaplig akademisk miljö som inkluderar biologi, kemi, oceanografi, geologi och kulturvård.

Vår utbildning och forskning sträcker sig från vattencirkulationen under polarisen till biogeokemiska flöden i djuphavet, och från grunda sjögräsängar till djupa rev av kallvattenkorall. I dessa miljöer studerar vi olika nivåer av biologisk organisation från gener, individer och populationer, till samhällen och ekosystem; omsättning och cirkulation av kemiska substanser; vattenutbyte; och sedimenten som miljöarkiv. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi och systematik, och kombinerar dessa områden för att förstå konsekvenserna av naturliga och antropogena förändringar i miljön. Institutionen ansvarar för kandidat- och masterprogrammen i marina vetenskaper, men våra lärare undervisar också på andra program vid den naturvetenskapliga fakulteten. Institutionen har sin hemvist på huvudcampus i Göteborg och vid de två marina forskningsstationerna på Tjärnö och Kristineberg (www.marine.gu.se).

Arbetsuppgifter

Institutionen för marina vetenskaper söker en forskare för arbete inom forskningsprojektet Icke-försämringskrav, kompensationsåtgärder och restaurering av marina habitat: rättsliga och ekologiska hinder och lösningar som är en del av forskningsprogrammet ZORRO (se www.gu.se/zorro för mer information). Arbetet består av två delar (1) att tillsammans med miljöjurister utvärdera och analysera förekomst, orsaker och effekten för kustvegetation från dumpning av muddermassor i kustområden, samt (2) att koordinera övervakning och att utvärdera potentiella lokaler för storskalig restaurering av ålgräs i Bohuslän.

Bland arbetsuppgifterna i del 1 ingår att i samarbete med miljöjurister dokumentera förekomst och omfattning av dumpning av muddermassor i svenska kustområden, analysera juridiskt underlag för de dispenser som givits för aktiviteten, samt bedöma potentiella negativa effekter på kustvegetationen. Vidare ingår också att sammanställa kunskapsläget om effekter av sedimentation på tillväxt och överlevnad av sjögräs, samt att sammanställa resultat från empiriska studier av sedimentation på ålgräs i Bohuslän. I arbetsuppgiften ingår slutligen att sammanfatta resultaten från litteratursammanställningarna i en rapport från Havsmiljöinstitutet om fritidsbåtars påverkan på miljön.

I arbetsuppgift 2 ingår att i samarbete med miljökonsulter provta testplanteringar i fält samt att analysera och sammanställa fältdata och skriva en rapport om arbetet för Länsstyrelsen.

Kvalifikationer

Doktorsexamen i marin ekologi, eller motsvarande, liksom goda kunskaper i svenska och engelska är ett krav. Dokumenterat goda kunskaper om och erfarenhet av tvärvetenskapligt forskningssamarbete med miljöjurister är ett krav, särskilt vad det gäller förvaltning av ålgräshabitat i Sverige. Ett krav är också praktisk erfarenhet av ålgräsrestaurering i Sverige. Samförfattande och publicerande av tvärvetenskapliga rapporter och peer-review artiklar som rör förvaltning av ålgräs är mycket meriterande.

Anställning

Anställningen är en allmän visstidsanställning om 100% under 6-12 månader. Tillträde skall ske den 1 november med placering vid institutionen för marina vetenskaper.

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

Per-Olav Moksnes

Forskare

Per.moksnes@marine.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.